Soğandan gözünüzün yanmaması için; soyarken dişlerinizin arasına iki kibrit çöpü koyun. Balıkların iyi kızarması için balığı yıkayıp kuruladıktan sonra una bulamadan önce süte batırın...
Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) internet sitesinde yayınladığı “püf noktaları” adlı sayfada yemek yapmayı seven kadınlara ilginç ve pratik bilgiler veriyor.
Bilimsel araştırmalar sonunda belirlenen püf noktaları, mutfakta israfı önlerken gıdaların bayatlamalarını engelliyor. Önerilen öğütlerden bazıları şöyle:
- Keklerinizin taze kalmasını sağlamak için keki pişirdikten sonra iyice soğumasını bekleyin. Daha sonra kek kalıbında ve üstü kapalı olarak serin ve kuru bir yere kaldırın.
- Soğan soyarken veya doğrarken gözlerinizin yanmaması için dişlerinizin arasına iki adet kibrit çöpü sıkıştırın.
- Balıkların iyi kızarması için balığı yıkayıp kuruladıktan sonra una bulamadan önce süte batırın.
- Bazı et yemeklerinde şarap kullanılması o yemeğe lezzet katar. Ama eğer şarap kullanmak istemezseniz, yarım bardak suya üç çay kaşığı sirkeyle birlikte, yarım çay kaşığı da şeker katarsanız, aynı işi görecektir.
- Yumurtanın taze olup olmadığını anlamak için, yumurtayı tuzlu suya sokun. Günlük taze yumurta suyun dibinde, bayat olan yüzeyinde, 3-5 günlük yumurta ise suyun ortasında kalır.
- Tatlıda kuru üzüm kullanacaksanız, üzümleri birkaç saat sevdiğiniz içkinin içinde bırakın.
- Pilavınızın renginin beyaz olmasını istiyorsanız, demleme suyuna bir miktar limon suyu sıkın. Japonlar da böyle yapıyor.
- Kızartma yaparken kızgın yağın çevreye sıçramasından, çok pratik bir yolla kendinizi koruyabilirsiniz. Yağı kızdırmadan önce tavanın içine bir miktar tuz atarsanız, yağınız sıçramayacağı için güvenle kızartma yapabilirsiniz.
- Çayınıza ayrı bir tat ve koku vermek için, çay kavanozunun içine bir dilim portakal ya da elma kabuğu atabilirsiniz.
- Tavuk alırken nasıl pişireceğinizi önceden planlayın. Fırında pişecek tavuk yağlı olursa kurumaz. Ama tencerede pişirecekseniz yağsız olmalı. Fırında pişireceğiniz tavuğun beyaz göğüs etinin kurumaması için butları birbiri üzerine çapraz koyun. Ancak pişme süresi yarılanınca sırt üstü yatırın.
- Domatesi soymak için önce kaynar suya batırıp çıkartın. Göreceksiniz çok düzgün bir şekilde kabuğu kendiliğinden soyulacak.
- Soğanın dip kısmını doğramak çoğu zaman zor olur. Bu işi kolaylaştırmak için çatalı en dip yerinden soğana batırın. Böylece sonuna kadar doğrayabilirsiniz.
- Limonun kurumasını önlemek için küçük bir tabağa sirke koyup limonun kesik tarafını sirkenin üstüne yerleştirin.
- Yeşil salata ve marulun yapraklarını bıçakla kesmek yerine elinizle koparın. Böylece vitamin kaybını önlemiş olursunuz.
- Maydanoz, dereotu ve naneyi havasını aldığınız poşetlerde taze olarak saklayabilirsiniz.
- Domatesleri rendeledikten sonra buz kalıplarına koyarak dondurun. Böylece kullanıma hazır domates tabletleri elde edin. Gerekirse kalıptan çıkarıp poşetlere koyun ve isterseniz derin dondurucuda saklayabilirsiniz.
- Unla yapılan tatlıları hazırlarken içlerine çok az tuz katmak lezzeti arttırır.
- Yumurtanın haşlanırken patlamasını önlemek için tepesine iğne ile birkaç delik açın. Böylece su rahatlıkla içeriye girer ve yumurtanın patlamasını önler.
- Hazırladığınız sosun veya kremanın tam kıvamında olması için kullanılan kaşığın önemi büyüktür. Sos hazırlarken mutlaka tahta kaşık tercih edilmelidir. Madeni kaşıklar çabuk ısındığından kremaya sıcaklığını geçirip kıvamını bozabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder