A, B, C ve P vitamini açısından zengin bir meyve olan kayısı
aynı zamanda bol miktarda demir içerir. Ayrıca magnezyum, kalsiyum, fosfor,
kükürt, bakır, krom ve manganez mineralleri açısından da zengindir.
Kayısının Faydaları : Kayısı besleyici ve iştah açıcıdır. Bol
miktarda demir içerdiğinden kansızlığa iyi gelir. Vücuttaki zararlı maddelerin
uzaklaştırılmasına yardımcı olur. Başta akciğer ve cilt kanseri olmak üzere
kansere karşı koruyucudur. Vücuda kuvvet verir. Bedensel ve zihinsel yorgunluğu
giderir. Özellikle gelişme çağındaki çocuklara faydalıdır. Raşitizm gibi
gelişme bozukluklarını önler. Hastaların iyileşmesini hızlandırır. Sinirleri
sakinleştirir ve uyku verir. Migrene karşı da iyi gelir. Ayrıca cildi besler,
nemlendirir ve yumuşatır.
Kayısı Nasıl Kullanılır? Kayısı kuru ya da taze olarak yenebileceği gibi
reçeli ve kompostosu da yapılabilir. Ayrıca, Kayısı çekirdeği yağ elde etmek
için kullanılır. Kayısının yaprakları da kullanılır. Kayısı kompostosu idrar
söktürür ve kabızlığı giderir. Kuru kayısı A, B ve C vitaminleri ve potasyum
minerali açısında oldukça zengindir. Kayısının yemeklerden sonra yenmesi hazmı
kolaylaştırmasını sağlar. Bunların dışında, kayısı cilt bakımı için maske
yapılarak yüze sürülebilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder