SAYFALAR ///

internet kitapçınız kitapyurdu.com'dan binlerce kitaba ulaşabilirsiniz.

3 Mayıs 2012 Perşembe

SAĞLIKLI YAŞAM İÇİN YAPMANIZ GEREKENLER


Sağlıklı yaşam hakkında her gün yeni bilgilerle karşı karşıya kalıyoruz. Nasıl beslenmeliyiz, nasıl spor yapmalıyız, nasıl korunmalıyız? Kalp Cerrahı Dr. Mehmet Öz, sağlıklı yaşamın olmazsa olmazlarını şöyle sıralıyor: Şekerden uzak durun, düzenli egzersiz yapın ve organik ürünlerle beslenin.

Yoğun günlük tempo içinde sağlığımızı tehdit eden davranışlar içinde olabiliriz. Ancak ne kadar yoğun olursak olalım önemli ve çok basit bir iki noktaya dikkat ederek daha sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürebiliriz. Peki, nedir bunun sırr? Dr. Mehmet Öz hem sağlıklı yaşamla ilgili bilgi verdi hem de yaz mevsimine girerken nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlattı...
Güneşin güçlü ve zararlı UV ışınlarından korunmak için güneş kremi kullanın. Güneşte uzun süre kalıyorsanız gözlerinizi korumanız da çok önemli. Çok fazla güneş; korneaya hasar verebilir, katarakta yol açar ve retinayı incitir.

SUSUZ KALMAYIN

İlkbahar ve yaz döneminde susuz kalmamak da çok önemli. Bunu önlemek için bolca karpuz, papaya, salatalık ve kereviz gibi besinler tüketmelisiniz. Egzersiz gibi kalp atışlarınızı yükselten aktiviteler yapıyorsanız, sıvı kaybını önlemek için yaptığınız aktivitenin her bir saati için sekiz bardak su içmeyi unutmayın.
Saman nezlesi ilkbaharda daha sık görülüyor. Saman nezlesini önlemenin en garantili yolu polenlerden kaçınmak. Polenlerin en yoğun olduğu 05.00 - 10.00 saatleri arasında dış mekanlara çıkmamaya özen gösterin. Lapaza çiçeğinin (özünü aktarlarda bulabilirsiniz) nimetlerinden yararlanmayı deneyebilirsiniz. Isırgan otu da alerji ilaçları kadar etki.
Hava kirliliğinin çok yoğun olduğu günlerde egzersizlerinizi kapalı mekanlarda yapmaya çalışın. Eğer mutlaka dışarıda yapmanız gerekiyorsa, egzersiz programınızı sis miktarının daha az olduğu sabah saatlerine ya da akşam saatlerine göre ayarlayın.

EĞİTMENLE EGZERSİZ

Bir eğitmen eşliğinde yapılan egzersizler, vücudu şekle sokma ve kilo verme açısından çok daha etkili. Örneğin diyabet probleminiz varsa, diyabet konusunda bilgi sahibi bir uzman yardımıyla kilo vermeniz çok daha faydalı olacaktır.
Gün içinde aç kalmayacağınız bir beslenme programına sahip olmanız gerekir. Böylece zaman içerisinde yavaş yavaş vereceğiniz kilolar uzun vadede formda kalmanızı sağlayacaktır. Muhakkak kişisel bir beslenme programınız olması gerek. Başkasının programı diğer için uygun olmayabilir.

ÜÇ ALTIN KURAL

  1. Fazla şeker tüketimi, karaciğer hücrelerinin fonksiyonlarını etkiler. Bu da vücudun karaciğer hücrelerini korumak için daha fazla güç sarf etmesine ve daha fazla yağ açığa çıkarmasına neden olur. Bu yağlar bazen karaciğer sirozunun da sebebidir. Yüksek şeker alımı, vücutta ödem oluşmasına neden olduğu için karında yağlanmanın da en büyük etkenlerinden biri.
  2. Düzenli egzersiz yapmak önemli. Maratona katılmak zorunda değilsiniz. Basit ama temel egzersiz hareketlerini her gün düzenli uygulamanız, sağlıklı kalmanız için faydalı olacaktır.
  3. Topraktan çıkan organik besinleri bolca tüketmeniz gerekiyor.

YAZ MEVSİMİNDE BUNLARA DİKKAT EDİN

Su şişesi : Eğer gittiğiniz her yerde yanınızda bir su şişesi taşırsanız, susadığınızda su içme olasılığınız artar ve bu susuz kalmamanızı sağlar. Bu, sıcak yaz aylarında sağlıklı kalabilmenin anahtarı.

Kaşıntı önleyici krem : Böcek ısırıklarına veya zehirli sarmaşık gibi otlara maruz kaldığınız durumlarda kullanışlı olacaktır. Kalamin losyon, iyi bir seçenek olabilir.

Cımbız : Bu kullanışlı kozmetik aleti, keneleri temizlemenize ve yaz böceklerinin ısırıklarından kurtulmanıza yardımcı olur. Özellikle ağaçlık yerlerde yaşıyorsanız, kene ısırıkları Lyme hastalığına yol açabilir. Gözünüzü açık tutun ve eğer kene olduğunu düşündüğünüz bir nokta görürseniz cımbız yardımıyla vücudunuzdan alın.

Güneş kremi (SPF 30 ve üstü) : Güneş kremi cildinizi korumak için gerekli. Eğer güneş yanıklarına maruz kalırsanız, soğuk bir duşa girin ve ağrıyı azaltmak için bir aspirin alın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder