SAYFALAR ///

internet kitapçınız kitapyurdu.com'dan binlerce kitaba ulaşabilirsiniz.

31 Mart 2012 Cumartesi

HATALAR ///

  • Eğer bir berber bir hata yaparsa, bu yeni bir tarzdır...
  • Eğer bir şoför bir hata yaparsa, bu bir kazadır...
  • Eğer bir doktor bir hata yaparsa, bu bir müdahaledir...
  • Eğer bir mühendis bir hata yaparsa, bu yeni bir atılımdır...
  • Eğer ebeveynler bir hata yaparsa, bu yeni bir kuşaktır...
  • Eğer bir politikacı bir hata yaparsa, bu yeni bir hukuk kuralıdır...
  • Eğer bir bilim adamı bir hata yaparsa, bu yeni bir keşiftir...
  • Eğer bir terzi bir hata yaparsa, bu yeni bir modadır...
  • Eğer bir öğretmen bir hata yaparsa, bu yeni bir teoridir...
  • Eğer bir patron bir hata yaparsa, bu bizim hatamızdır...
  • Eğer bir personel bir hata yaparsa, bu bir "HATA" dır.


29 Mart 2012 Perşembe

GÖMLEKLERİNİZ İÇİN BAKIM ///


  • Gömleğinizin iç tarafındaki etikette belirtilen yıkama ısısı talimatına mutlaka uyunuz.
  • Genellikle saf ipekler ılık su ve hafif sabunla yıkanmalıdır.
  • Durulamanın ardından gömlekler ısı kaynağı ile doğrudan karşılaşmamalı, bir elbise askısında havalandırılarak tamamen kurutulmalıdır.
  • Ütü öncesi nemlendirilen gömleklerden keten ve pamuklu olanlar sıcak, ipekler ise ılık ütülenmelidir.
  • Manşetler önce içten dışa sonra dıştan içe doğru ütülenmelidir.
  • Kollar düz yatırılmalı ve her iki yanı da sırayla ütülenmelidir. Çizgi oluşmamasına dikkat edilmelidir.
  • Yaka ütüsü oluşabilecek kırışıklıkları engellemek için yaka ucundan başlayarak yapılır.
  • Gömleğin sırt kesimi ortasından başlayarak iki yöne (yan dikişlere) doğru ütülenir.
  • Omuzları dengelemenin ardından düğmeler iliklenir, önce gömleğin sol önü, sonra da sağ önü ütülenerek işlem sonlandırılır.


TAKIM ELBİSELERİNİZ İÇİN BAKIM ///


Takım Elbise alırken klasik kesim alınmasını ve aldığınız elbisenin bakımını aşağıda yazılı şekilde yapılmasını tavsiye ederiz.

Takım elbise doğru bakım yapıldığında uzun yıllar giyilebilir. Unutulmaması gereken temel prensip: Aynı takım elbise iki gün boyunca giyilmemelidir. Her giyişten sonra dinlendirme elbisenin korunmasını sağlar. Mevsim sonunda elbiseler askıda ve gamboçların içinde korunmalı.

Takım Elbisenizin şeklini korumak için: Ceketinizi her çıkarttığınızda mutlaka askıya asmalısınız. Özellikle omuz destek yerleri uygun kalınlıkta ve askısı sağlam metaldan olanları seçmeye dikkat ediniz. Askılar arasında havalanmayı sağlamak açısından 5 cm. aralık bırakılmalıdır. Pantolonları korumak için bir diğer yöntem ise bunları kemer yerinden klipslere tutturarak askıya asmaktır. Kıyafetlerin uzun süre korunması için ısı kaynaklarından uzak, havalandırılabilen gardıroplar kullanılmalıdır.

Takım Elbisenizi kırışıklıktan korumak için: Takım elbisenize yılda bir kez kuru temizleme yaptırmanızı tavsiye ederiz. Lekeli olmadıkları takdirde yünlü takımları her mevsim bir kez temizleyiciye göndermek yeterlidir. Pamuklu kumaştan üretilen ve açık renklerdeki kıyafetler ise daha sık temizleme isteyebilir. Buharla temizleme kumaşın içine yerleşmiş lekelerin de çıkmasını sağlayacaktır. Takım elbiselerin ceket ve pantolonları renk farklılığını önlemek için bir arada temizlenmelidir.

Takım Elbisenizi tozdan korumak için: Kuru temizleme yapılabiliyor olsa bile fırça ile takım elbisenizi temizlemekten vazgeçmeyin. Fırça en pratik temizleme araçlarında birisidir. Fırçalamadan önce takımınızı havalandırın, ceplerini boşaltın ve düz bir zemin üzerinde fırçalayınız.

MEYVE SEBZE TAKVİMİ ///


Aylar Şimdi tam zamanı Yakında tezgahta Mevsim geçmek üzere
Ocak Brüksel lahanası, pırasa, Kereviz, Greyfurt Muz, pazı Nar, semizotu
Şubat Pırasa, kırmızı turp, mandalina, muz, kereviz, pazı Çağla, kuşkonmaz, fındık turp, roka Kestane, soğan, lahana
Mart Pancar, limon, kuşkonmaz, turp, bakla Bebe havucu, çilek,barbunya Karnabahar, pırasa, mandalina, ıspanak
Nisan Enginar, havuç, bezelye, çağla, bebe havucu Domates, kiraz, enginar, dolmalık biber Lahana, brokoli, kereviz
Mayıs Çilek, patlıcan, domates, arpacık soğanı, erik, barbunya Marul, kiraz, karpuz Bebe havucu, beyaz kuşkonmaz
Haziran Enginar, taze patates, marul, taze fasulye, dolmalık biber Bamya, vişne, şeftali, tatlı, mısır, mürdüm eriği, salatalık Can eriği, çilek, havuç
Temmuz Kiraz, vişne, karpuz, kayısı, taze sarımsak, mısır, kavun Üzüm, böğürtlen, incir, taze ceviz, dut Enginar, bezelye, marul, kırmızı erik
Ağustos Mürdüm eriği, üzüm, bamya, dut, iç bakla Taze ceviz, incir, taze fındık Göbek salata, kiraz
Eylül Taze ceviz, taze fındık, bamya Kestane, pırasa, nar, karnabahar, ayva Domates, bamya, börülce, karpuz
Ekim Armut, pırasa, karnabahar, nar Elma, kereviz, ıspanak, lahana, mandalina Taze ceviz, kabak, biber, incir, patlıcan, üzüm
Kasım Lahana, portakal, mandalina, ayva Balkabağı, brüksel lahanası Fındık turpu
Aralık Kestane, balkabağı Pazı, pırasa, kereviz Armut, roka

BALIK TAKVİMİ ///


: BOĞAZ
: KARADENİZ
: EGE
A : AKDENİZ
: MARMARA


Grafiklerdeki yeşil gülen yüz en iyi ve lezzetli zamanı, siyah yüz yenilebileceği zamanı, kırmızı asık yüz ise yenilemeyeceği zamanı simgeliyor.




28 Mart 2012 Çarşamba

KOMİK SOYGUNLAR ///

  • Amerika'da Florida'nın Tallahassee kentinte Jaron Grosby ile Wesley Jackson, bir evden 2 televizyon çaldı. Unuttukları kumandaları almaya dönünce yakalandılar.
  • Güney Carolina da Aiken kentinde süpermarketten 2 kasa bira çalan hırsız aracına binip kaçtı. Ancak 100 metre sonra benzini bitince arkasından koşan kasiyer onu yakalayıp dövdü.
  • OKLAHOMA eyaletinde bir tutuklu kaçırdığı arabayla yolunu kaybedince 911 (yani polis) den yardım istedi. Kısa süre sonra yakalanan şaşkın hırsız araba çalmaktan iki kat ceza aldı.
  • Ohio'da şerifin yanında yan komşusu kuru temizleyiciyi soymaya kalkınca William Ladd, dükkan sahibine "Paraları ver" derken şerifin "eller yukarı" sesini duydu.
  • İlgiltere'nin Kent şehrinde High Street Bankasına öğlen gelen adam, veznedara "17.00'de gelip paraları alacağım, hazırlığınızı yapın" yazılı bir kağıt uzatıp gitti. Söylediği saatte gelince onu polisler karşıladı.

SAĞLIKLI VE ETKİLEYİCİ SAÇLAR İÇİN ALTIN TAVSİYELER ///

Vücudumuzdaki ölü dokulardan kurtulmak ve canlanmak için zaman, para ve enerji harcıyoruz. Rahatlamak için başınızı ılık tutun ve bu vücut sıcaklığınızı düzenlenmesine yardımcı olur. Şampuanınızı birkaç damla lavanta gibi gerekli yağlar ile karıştırma, duşunuzu spa deneyimine çevirecek.
Readers and Digest dergisinde yayınlanan haberde, saçlarınızın da tıpkı tırnaklarınız gibi cildinizin dış katmanı olduğu belirtiliyor. Tipik saç hücresinin sizinle ölene kadar 3 ya da 5 yıl kalıyor. Saçlarınızla çok fazla zaman kaybediyorsanız, işte saçınızın sağlık ve güzel olması için öneriler:

1. Her duştan sonra saçınızın ne kadar döküldüğünü kontrol edin. Günde 50 ile 200 arası saç telinin dökülmesi normaldir. (Kafamızda 80 bin ile 120 bin arasında saç teli bulunuyor) eğer dökülme artarsa doktora gidin.

2. Yumuşak ve doğal görünümlü saçlar için güneşe çıkmadan önce saçlarınıza biraz limon suyu sürün. Ya da narenciye içeren şampuanlar ve şekillendiriciler kullanın.

3. 250 mg'lık borage yağı, çuhaçiçeği yağı kapsüllerinden 3 tane ya da günde 3 kez keten tohumu yağı kapsüllerinden için.

4. Bir yumurtayla olgun bir avokadoyu püre haline getirin ve ıslak saça uygulayın. Avokado, vitamin, gerekli yağ asitleri ve mineraller bakımından zengindi. En az 20 dakika bekleyin, sonra birkaç kez durulayın. Yıpranmış saçlar için bunu haftada bir kez, sağlıklı saçlar için ise ayda bir kez uygulayın.

5. Saç şekillendirici jelinize için en sevdiğiniz güzel kokunuzdan birkaç damla karıştırın. Böylece saçlarınız sadece güzel görünmez, güzel de kokar.

6. Her zaman kullandığınız şampuanınıza uçucu yağlardan birkaç damla akıtarak, bitkisel bir şampuana dönüştürebilirsiniz.

7. Saç derinizin ph dengesine yardımcı olmak için bir ölçü elma sirkesi ile 2 ölçü ılık suyu karıştırın ve saç derinizin doğal kırmızı parlaklığını ortaya çıkarın. Biraz koku olabilir, ama işe yarayacaktır. Karışımı saça döktükten sonra, saç derinize masaj yapın, birkaç dakika kurumasını bekleyin ve saçınızı yıkayın.

8. Bir yumurtayı küçük bir miktar şampuanla karıştırın ve 5 dakika saçınıza uygulayın, daha sonra saçınızı iyice durulayın. Bu şampuan omleti, saçınızda protein artışına yardımcı olacak.

9. Erkekler için, eğer kellik başladıysa saçınızı kısa kestirin. Kısa saçın bakımı daha kolaydır.

10. Saçınızı botanik yağlarla yıkayın. Zeytin, jojoba ve tatlı badem yağları saçlarınız için mükemmel iksirlerdir. Eğer saçınız kalın ve sık ise hindistan cevizi yağı çok iyi gelir. Saçınızı nemlendirin ve yağları saçınız tamamen kaplanana kadar küçük miktarlarda uygulayın. Başınıza bir duş başlığı takın ve yarım saat ılık havluyu sarın, sonra durulayın ve her zamanki gibi şampuanlayın.

11. Saç spreyini çok fazla kullanmayın. Çünkü fazla sprey saçınızı ağırlaştırır ve düzleştirir. Bunun yerine, B vitamini içeren saç şekillendiriciler kullanın. Bu saçınızı çevrenin ve şekillendirmenin verdiği hasardan korur.

12. Bal ve eczanelerde satılan alüminyum bileşeninin karıştırın. Macun kıvamına gelince parmak uçlarınıza yayın ve güneşte 45 dakika oturun. Sonra şampuanlayın ve durulayın.

13. Islak saçınızı bir havluya yavaşça sarın. Pamuğun birkaç dakikalığına saçınızdaki suyu emmesine izin verin.

14. Saçınıza şekil vermeden, giyinin. Islak çıkmayın, böylece saçınız kuru kalır. Saç ıslak olduğunda hasarlara daha açıktır.

15. Birkaç damla zeytinyağı ya da jojoba yağıyla birlikte birkaç damla karıştırın. Bu karışımı avuç içlerinizin arasında ovalayın ve saç diplerine doğru sürün.

16. Yatak odanızda gece nemlendirici kullanın, özelllikle de soğuk havalarda. Evinizin ısıtma sistemi havayı kurutuyor, bu da saçlarınızı kurutuyor.

17. Saçınızın sağlıklı ve canlı olması için sadece köklerini şampuanlayın, sonra sadece uçlarına düzeltici sürün ve durulayın.

18. Saçlarınızı kurutma makinesiyle tam kurutmadan bırakın. Yüzde 90'ının kuruması yeterli.

19. Saçınızı genellikle at kuyruğu şeklinde topluyorsanız, günde birkaç saat açık bırakın. Asla saçınızda tokayla yatmayın.

20. Modelli saç kesimleri için kuaförünüze danışın. Saçlarınızın uçlarını kestirmek ekstra güç sağlayacaktır.

22. Kendi düzleştiricinizi yapın. İşte öneriler : Saçınıza yeterince mayonezle ovalayın, 1 saat bekleyin ve durulayın. Saçınızın ne kadar yumuşak ve parlak olacağına inanamayacaksınız. Düzenli düzleştirici için yoğunlaştırılmış süt kullanın. Protein ektra özel parlaklık verir.

23. İnce telli saçlarınızı kolay taramak için haftada 2-3 kez nemlendiricili düzeltici kullanın.

24. Yağlı saçlar için yumuşak bir şampuan kullanın. Sert şampuanlar daha çok yağlanmasına yol açar.

25. Saçlarınızın kabarmaması için saçınızın katlarının altına saç sprey sıkın.

26. Şekillendirici jeli doğru olarak kullanın. Temiz saça bir miktar jel ile kafanızın derisine yumuşak bir şekilde saçların büyüme yönünde masaj yapın.

AYAKKABI BAĞLAMA TEKNİKLERİ ///






























AYAKKABI ALIRKEN VE KULLANIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİ?

Ayakkabı satın alırken ayağın anatomik yapısına uymayan ve sıkan ayakkabının “nasılsa giydikçe açılır” düşüncesiyle alınmaması gerekir.

Alınan ayakkabının uzun ömürlü olması ve bakımı için gereken bilgilerin, alışveriş sırasında satış elemanına sorulması gerektiği kaydedilen sitede, şu önerilere yer veriliyor :


  • Satın aldığınız ayakkabıyı sağ ve sol olarak, iki tekini de deneyin. 
  • Ayağınızın anatomik yapısına uymayan ve sıkan ayakkabıyı almayın. 
  • Aldığınız ayakkabının ne tür deriden üretildiğini öğrenin ve gerekli bakım malzemelerini bulundurun.
  • Üstü el dikişli ayakkabıların, dikiş yerlerinden su alması doğaldır. Özellikle aşırı yağmurlu havalarda bu tip ayakkabıların giyilmemesi tavsiye olunur. 
  • Kar suyu ve aşırı terleme, ayakkabı derisinde tuzlanma yapabilir. Bunun için ayakkabının nemli bezle silinerek, boyanması gerekir.
Ayakkabıların çamurlu ve tozlu bırakılmaması, kirlenen ayakkabıların, ayakkabı şampuanı ve su kullanılarak temizlenmesi gerektiği bildirilen sitede, kullanım sırasında ayakkabı üzerinde meydana gelen kırışıklıklara karşı, derinin cinsine göre koruyucu ve yumuşatıcı sürülmesinin yararlı olacağı belirtildi.


Islanan ayakkabı oda sıcaklığında kurutulmalı /// 

Islanan ayakkabının mutlaka oda sıcaklığında kurutulması gerektiği kaydedilerek, şöyle denildi :
  • Islanan ayakkabıyı kesinlikle güneşte, kalorifer ya da soba yanında kurutmayın.
  • Ayakkabının formunu koruyabilmesi için mutlaka kalıpta muhafaza edin.
  • Ayakkabıyı uzun süre kullanmanın en iyi yollarından biri de aynı ayakkabıyı sürekli giymemektir. İki günde bir ayakkabı değiştirmek, ayakkabının ömrünü uzatacaktır.

8 Mart 2012 Perşembe

BALIK NASIL ALINIR VE SAKLANIR?


Yapacağınız yemeğin güzel ve sağlıklı olması için balığın alınmasının ve saklanmasının çok iyi bilinmesi gerekir, çünkü kırmızı etlerde olduğu gibi uzun süre dinlendirilmeye ve terbiyeye gelmez. Tazeyken veya tazeliğini muhafaza ederken tüketilmesi gereklidir. Bu nedenle dondurulacak balığın da satın alınırken taze olması gerekir. Taze balığın görünüşü son derece canlı olur. Taze balık ile bayat balığı aşağıdaki farklılıkları ile anlayabiliriz.
  • Taze balığın gözleri parlak ve dışa bombeli olur. Balık tazeliğini yitirmeye başlayınca gözleri buğulanmaya başlar ve daha sonra içeri çöker.
  • Taze balığın derisi gergin ve parlak olur. Pulsuz balıklarda bayatlamaya başladıkça derisinin parlaklığı azalır ve özellikle karın tarafında buruşmalar meydana gelir.
  • Taze balığa parmakla dokununca meydana gelen çukurluk anında düzelir. Halbuki bayatlamış balıklarda bu iz kalır.
  • Balığın parlaklığıyla yetinmemek gerekir. Çünkü tezgahtaki balıklara devamlı su serpildiği için parlak görünebilirler.
  • Taze balığı başından tutup kaldırınca kuyruğu aynen tepsideki gibi dimdik kalkar. Halbuki bayat balığı bu şekilde kaldırınca kuyruk kısmı aşağı doğru sarkar.
  • Taze balığın solungaçları canlı kırmızı olur. Balık bayatladıkça bu renk değişir. Ancak bazı balıkçıların solungaçları kırmızı mürekkep ile boyadıklarını belirtmek lazım. Solungaçlardan aşağı doğru akan kırmızı sıvıyı çok kişi kan zannederse de aslında bu mürekkeptir. Böyle bir aldatmacaya başvuran tezgahtan kesinlikle balık alınmamalıdır.
  • Taze balık hemen hemen kokusuzdur. Bayatlamaya başlayınca asit kokusu yaymaya başlarlar.
  • Pullu balıkların pulları tazeyken vücuda sıkıca yapışıktır. Elimizi kafadan kuyruğa doğru sürtünce pulların gelmemesi gerekir.
Balığın alınması kadar saklanması da çok önemlidir. Balıklar genelde oda sıcaklığında (20°C) 20 saat süre ile tazeliklerinden bir şey kaybetmeden durabilirler. Bu kış ayları için geçerli olup yaz aylarında klimasız mahallerde bu süre oldukça kısalır.
Eğer bu süre 20 saati geçecekse muhakkak temizlenip buzdolabına konulmalıdır.
Buzdolabının +5°C'lık hacminde 3 gün, tek yıldızlı buzdolaplarının buzluklarında ki, buranın sıcaklığı 0 ila –5°C arasındadır, 14 gün saklanabilir. Daha uzun süreli saklamalar muhakkak üç yıldızlı buzdolaplarının –18°C'lık derin dondurucularında veya bağımsız derin dondurucularda yapılmalıdır. Derin dondurucularda saklama süreleri hamsi, sardalya gibi küçük balıklar için 3 ay, 3 ila 4 adedi bir kilo gelen çipura, lüfer gibi balıklar için 5 ila 6 aydır. Beheri 1 kilodan büyük balıklar için ise 6 ila 8 aydır. –25°C'lık derin dondurucularda ise bu süre yaklaşık %50 artar.
Balıkların dondurulmadan önce temizlenmesi gerektiğini belirtmiştik. Ancak hamsi, sardalya ve gümüş gibi balıklar bunun istisnasıdır. Bu balıkların temizlenmeden saklanması gerekir.
Dondurduğunuz balıkları çözdüğünüz taktirde tekrar dondurmamalısınız bakteri üremesi açısından sakıncalı olabilir. Bu nedenle donduracağınız balıkları aile nüfusunuza göre iki veya üç kişilik porsiyonları içeren öğünlere bölerek dondurmak yukarıdaki problemin halli için tavsiye edilir.
Balığı dondurmadan önce porsiyonlara bölüp alüminyum folyo veya asetat ile ambalajlamalı, ve üzerine balığın cinsini, dondurulduğu tarihi içeren bir etiket (stiker) yapıştırmalısınız. Ambalajları önce buzdolabının 0 ila +5°C'lık bölümünde birkaç saat soğutmalı, bilahare derin dondurucuya koymalısınız.
Bu işlem esnasında derin dondurucunuzu "şoklama" konumuna getirmelisiniz. Balığı çözeceğiniz zaman ise, iri balıkları buzdolabının normal kısmına alıp bir gün dinlendirerek çözebilirsiniz.
Balıkları dondurmadan önce hafifce tuzlamakta yarar vardır. Eti diriliğini muhafaza eder. Balıkları donmuş olarak muhafaza ederken dikkat edilecek önemli bir husus ta çözülmüş balıkları tekrar dondurmamaktır.